top of page

Ny bog fra Aksel V. Carlsen

Aksel_X1.jpg
Aksel_1_edited_1_edited_Foto.jpg

Aksel Vladimir Carlsen, født 1945 i København i en dansk-ukrainsk familie. Boede fra 1956 til 1991 i Sovjetunionen. Ph. d. i historie (Moskva) og ph. d. i statskundskab (Aarhus). Han er pensioneret universitetslektor fra Ilisimatusarfik – Grønlands Universitet (Nuuk). Forfatter til bøger og artikler om politiske forhold i Norden, Sovjetunionen og de tidligere sovjetrepublikker.

IMRD - Min arbejdsplads i Moskva
 

Bogen skildrer hverdagen på en sovjetisk arbejdsplads og vilkårene for samfundsforskning. Det er en personlig oplevelse af Sovjetunionen i en brydningstid efter Stalins død, da mange håbede, at socialisme kunne bidrage til tryghed i en mere fredelig verden. IMRD (Institut til forskning af den internationale arbejderbevægelse) var både en almindelig og lidt ualmindelig arbejdsplads med en ”sovjetisk amerikaner” som direktør. Dets hovedopgave var oprindeligt at analysere Vestens sociale og politiske forhold, men blev med tiden udvidet til også at omfatte udviklingen i Sovjet. For nogle ansatte var arbejderbevægelse og marxisme hjerteblod, mens andre var ligeglade med dette. De fleste tilhørte den såkaldte ”tressergeneration” med et stort intellektuelt potentiale.

Bogen præsenterer et galleri af personligheder – mere broget, end de fleste danskere forestiller sig. Hvem var de? Hvad var deres faglige interesser og håb? Bogen bygger på forfatterens egne oplevelser, men også andres erindringer samt faglitteratur. Den henvender sig til akademiske læsere, men kan læses af alle, der ønsker indsigt i sovjetisk hverdag og samfundsforskning.

"Jeg oplevede ikke livet i Sovjet gråt eller sort-hvidt, som det fremstilles af vores medier. Og som arbejdsplads omfattede instituttet folk med forskellig social og etnisk baggrund samt – viste det sig – af forskellig politisk observans. Vi læste, diskuterede og forskede. Vi havde forholdsvis frie forhold til at diskutere og være uenige med vore afdelingsledere. I store træk kunne vi selv planlægge vores arbejdsdag, og vi havde større chancer for at komme til udlandet end mange andre. Og alt i alt var arbejdspladsen til daglig præget af en afslappet atmosfære, hvor summen af intellektuel indsigt og refleksion måske var større vedrørende historie og filosofi – end ved andre forskningsinstitutter og videregående uddannelser i Sovjet." 


Omslagsgrafiker: Nikolai Hedegaard Hansen

ISBN 978-87-7237-794-0 / Forlaget Mellemgaard

Udgivet sommeren 2021
DSC03089.JPG
DSC04117.JPG
Centrum_2 (800x606).jpg
P1000861.JPG
Jomfru_1_edited.jpg
Jomfru_4.jpg
Jomfru_2.jpg

Kærlighed i krig og kaos

Jomfru_9.jpg
Breschnev.jpg
Gorbatjov.jpg

Dusja og Eriks rejse fra Nazityskland til Danmark og Sovjet

En bog om kærlighed, socialt engagement og en kamp for at overleve.

De mødtes i Tyskland under 2. Verdenskrig. De forelskede sig, flygtede til Danmark på falske papirer, valgte et liv i det kommunistiske Sovjet og lod kærligheden sejre på trods af alle odds.

"Kærlighed i krig og kaos" er et stykke historie, hvor storpolitik, socialt engagement og hverdag går op i en højere enhed, og hvor menneskelig varme og optimisme gøres til handling.

I 1942 blev Dusja tvangsforvist til en arbejdslejr i Rostock, hvor hun mødte danske Erik. Han kom til byen i januar 1943 for at tage civilt arbejde for en dansk entreprenør. Herfra flygtede de i april 1945 midt i krigens inferno til Danmark, hvor de blev gift og siden fik to børn. Efter 11 år i Danmark emigrerede familien til Sovjetunionen, hvor de boede fra 1956 til begyndelsen af 1990’erne.

Trods den hårde begyndelse, daglig modgang og svære økonomiske kår var parrets dør altid åben. Ægte social indignation og engagement kombineret med menigmands kommunisme formede deres vej og tro på fremtiden. Aksel og Dusjas søn Aksel V. Carlsen har udvalgt passager fra deres dagbøger og erindringer og samlet dem i denne bog.

Dusja er i dag 92 år og bor på plejehjem i Emdrup. Erik døde i 2004, 83 år gammel. Deres livshistorie er på én gang noget helt særligt og samtidig et prisme for den storpolitiske udvikling under den kolde krig. Et utroligt og smukt billede på, at kærlighed kan overvinde (næsten) alt.

Bogen bygger på deres dagbøger og erindringer samlet af deres søn
Dusja_Erik_Dialogforum.jpg

Udgivet januar 2018

ISBN 978-87-7118-775-5 / Forlaget Frydenlund

bottom of page